MONAMY

'Passion of sewing'

Tavaszi ruhatár RELOADING 2./ - LEGGINGS

2017. március 08. 23:56 - Monamy

img_4317.JPG

Igyekszem optimalizálni az időmet, s nem szétforgácsolódni ezért muszály mindent gondosan megterveznem. A leggingsnél egyértelmű volt a szabásminta, sokadjára varrtam már. (OTTOBRE 4/2016 14 -es modell, lovagló fazon egybe szabva, abszolút favoritom) Igyekeztem játszós, ovis, kinti, benti, vékony, közepesen vastag anyagokat összeválogatni, de főelvként a jól kihasználhatóság, kombinálhatóság volt. Számomra elengedhetetlen, hogy a popó és az ülepvarrások le legyenek tűzve!!! Ehhez is a "walking foot" -ot használtam, csodálatosan emeli-engedi-továbbítja az anyagot. Végig szériáztam, azaz, 6 anyagot kiszabtam, 6 ülepet-popót varrtam-tűztem, 6 aljt lock -kal tisztáztam, 6 lábszárt összevarrtam, 6 gumit cikkcakkoltam, 6 gumit bevarrtam-letűztem, 2*6 aljt felvarrtam! :D )

img_4307_1.PNG

img_4310_1.PNG

img_4311_1.PNG

 egyéb ihletadó https://hu.pinterest.com/ivettgorcs/leggings/

Szólj hozzá!

Itt a tavasz trallala virágzik az orgona ...

2017. március 08. 23:09 - Monamy

Tavaszi ruhatár RELOADING 1./ - SAPKA

img_4278_1.JPG

Nagyon szeretem a szezonváltást, mert ilyenkor mixelhetem az anyagokat, szabásmintákat órákon keresztül! :D :D :D Eddig a sapkákkal és a leggingsekkel vagyok kész még a pólók, pulcsik, tunikák hiányoznak, illetve szeretnék még varrni pár darab jeggings fazonú nacit sztreccs mikrokordból.

Ingyenes szabásmintát használtam, mely nagyon jó fényképes leírást tartalmaz http://www.hummelhonig.com/shop/naehen/freebooks/ebook-beanie-loop-oslo/

TIPP! több esetben láttam, tapasztaltam, h a sapka körbetűzése után harang alakban megnyúlik az anyag. Ennek kiküszöbölésére 3lépéses cikk-cakk öltést vagy ún. "walking foot" -ot sétáló talpat használj. Engem meggyőzött, nagyon beleszerettem, le se szereltem a gépemről! :D

img_4283_1.JPG

 egyéb ihletadó https://hu.pinterest.com/ivettgorcs/hat-head/ 

Szólj hozzá!

Az OROSZ forrás . . .

2017. március 03. 10:45 - Monamy

... az orosz csoda!

img_4186_1.JPG

Amikor elkezdtem ingyenes szabásmintákat keresni, egymás után dobta ki az orosz oldalakat az internet. Ezek közül 3 oldal különösen megfogott, melyeket ebben a posztban be is mutatok Nektek. Először is általánosságban az OROSZ "Varrómamik"-ról elmondható, hogy:

 1. nem kell őket lesajnálni egy cseppet sem éri őket semmiféle hátrán "keleti" mivoltjuk miatt,
 2. nagyon jó anyagokkal, eszközökkel, (varró)gépekkel dolgoznak,
 3. precízek, igényesek, a posztolók szakmailag magasan kvalifikáltak,
 4. ÖNZETLENEK! (bizony itt szükséges a capslock!!! Tapasztalataim alapján a magyar kreatívok a forrásokat - szabásminták, anyagok, eszközök, ötlet - még akkor sem osztják meg - ha az nekik nem kerül semmibe, olyan kis "pocok" nép vagyunk mi. Természetesen tisztelet a kivételeknek!) Mondom ez az én tapasztalatom, melyet felvállalok, de vitázni róla nem kívánok. Ellenben az oroszok a birtokukban lévő szabásmintákat lefordítják oroszra, scannelik, digitalizálják, pdf -be konvertáljás s fogalmam sincs, hogy miket csinálnak még vele, de maximálisan az orosz piacra formálják. Igen itt feltehetjük a nagy kérdést, hogy ez így jogtiszta e?! Nos ezt azt hiszem a saját lelkiismeretük függvényében mindenki magyarázza ezzel-azzal, s miután feltöltötték ide-oda rögtön kollektív tudat alakul ki bennük, beáll a "hangyaboly tudat" már az egyéni felelősséget senki nem érzi, senki nem vállalja be!

OROSZ KREATÍV TRIÓ:

1.  MATERIALS TELL4ALL http://materials.tell4all.ru/ Ő volt az első amivel találkoztam. Kissé megijetem a cirill betűktől kezdetben, de a gépem gavallér módon felajánlotta, hogy lefordítja, ergo minden oldalt le lehet fordítani! :D Kategorizálva vannak a szabásminták, nemek szerint (női, gyerek, férfi) A szabásminták nagyrésze ingyenes, ám mindig akadnak fizetős méretek is. Vannak fényképes leírások is az egyes darabok elkészítéséhez. Az is nagy segítség, hogy az oldalt legörgetve (sok esetben) a szabásminták alatt a már elkészítettekről fényképeket töltenek fel.

2. LIVE MASTER https://www.livemaster.ru/ Ez az igazi kreatív kánaán, itt már nem csak varrással (horgolás, decoupage, barkácsolás) kapcsolatos szabásminták, leírások vannak, hanem vásárolni is lehet kézműves tárgyakat, eszközöket, kiegészítőket. Több ezer leírás található a következő linken  https://www.livemaster.ru/masterclasses/shite MESTERKURZUS majd VARRÁS kategória alatt találhatóak az ingyenes szabásminták (a mai napon - március 3 -án - 2.711 darab)

3. A HÍRES OROSZ "fészbuk" VK.COM https://vk.com/  Európa 2. legnagyobb közösségi oldala, többnyire oroszfelhasználókkal rendelkezik. Ide FB profillal be lehet jelentkezni, majd a keresőbe pl. a "momsewed" szócskával egy olyan közösségi színtérre érhetünk ami tele van szabásmintákkal.

A napokban találtam egy oldalt mely az OTTOBRE KIDS FUN -okat hozhatja extázisba, akinek több magazinja MÁR VAN OTTHON és egyben szeretné látni, hogy pl. milyen pólók, nadrágok, trikók ... jelentek már meg! Tehát mint azt már kifejtettem ez tényleg azoknak kincs akiknek van jópár vásárolt OTTOBRE -juk, s időt szeretnének spórolni, a megfelelő szabásminta kiválasztásával; mivel a modellek kategorizálva vannak http://hobbyhouse.in.ua/ottobre/main.html (akinek az orosz gondot okoz, az alábbi bontásban vannak a modellek)

hobbi.PNG

 Korábban már megtaláltam az OTTOBRE WOMEN hasonló verzióját, azt egy amerikai blogger hölgy készítette. https://drive.google.com/file/d/0B8vy3BUCqGxnQmdPS244M1FoM3M/view 

ottob.PNG

Részemről ennyi! :D A többit fedezzétek fel bátran Ti! S kezdjük el mi magyarok az oroszokat másolni, mégpedig abban, hogy az ingyenes (jogilag is tiszta, megosztható) szabásmintákat nagylelkűen elérhetővé tesszük más varrómamik számára is!

 

 

Szólj hozzá!

Végre, végre megérkezett!!!!

2017. február 18. 00:47 - Monamy

OTTOBRE KIDS 1/2017 9-es modell Sun Yellow

Ez a kislány már hónapok óta várja, hogy végre méltó alakját megkapja! Amikor kijött az új OTTOBRE KIDS preview -ja tudtam, hogy ő lesz az! Fodroska és a vintage kislány tökéletes párosítás! Kikerestem, kiszabtam, majd a leírást elolvastam, de valahogy az agyam nem vette be, hogy fog a fodor a helyére kerülni. A térlátásom nagyon rossz ezért modellezésre volt szükségem. Pár perc alatt összeállt bennem a folyamat! ;)

Szabásminta arányos, nem kellett trükköznöm, 122 -est szabtam és jó lett.

img_4019_1.JPG

Szabás és jelölés után az eleje és hátulja vállrészét bevágtam, majd a bal és a jobb oldalon is a vállvarrásokat elkészítettem (2-2 lesz, s eközé ékelődik be a fodor) A fodrok szélén lock -kal "végigfutottam".

img_3718_1.JPG

A fodrokat cikk-cakk programmal és szilikon szalag szegítségével a kívánt cm -re rövidítettem. (hogy biztosan arányosan legyen felvarrva negyedenként gombostűztem a fodorra a szalagot, varrás közben a szilikont az anyag hosszúságára húztam)

img_4020_1.JPG

Majd a fodrokat a kialakított vágatba gombostűztem és lock -kal bevarrtam (ezután a varratot sima háztartási varrógéppel letűztem, h szépen az anyagba simuljon) A varrás a normál ütemben mehet tovább... összevarrjuk az oldalát-karokat.

img_3721_1.JPG

TÁ-DÁM! Már majdnem készen vagyunk!!! :D

img_3722_1.JPG

Jöhet a sokak által retteget nyakas kérdés! Pedig nem kell tőle félni, ha megcsinálsz kettőt már rutinosan és félelem nélkül vágsz a következőbe. Mérj nyakkört, pontosan! AHOGY ÉN CSINÁLOM: Mondjuk 42 cm jött ki. Ilyenkor én lekerekítem 40 cm -re, kiszabom a 4 - 4,5 cm széles (ahogy jónak találom, bébinél nem szabnék csak 3,5 cm -t pl., szemmérték!!!) 40 cm hosszú szegőt! Nem passzét, hanem rugalmas, általában 5 % elasthan tartalommal rendelkező pamut jersey -t, majd összevarrom, így egy "nyakláncra" emlékeztető karika jön ki. Ezt kettébe vasalom, hogy segítségemre legyen. A negyedénél kevesebbnél a nyakívre varrom, majd duplán behajtva visszavasalom és letűzöm. A tűzőöltésnél én a simatűt szeretem, de ikertűvel is lehet. (lsd. alább a fotón; de ez a metodika az újságban rajzzal szemléltetve is van)

img_3725.JPG

Nyak után jöhetnek a csuklópasszék! Pofonegyszerűűűű!!! Mérj majd kerekíts lefelé! De ezen se agyaljon sokat senki, nézzen meg a pulcsijának az ujját, arányosítson, mérje oda! Hogy lesz szép a passzéd?! A lényeg, hogy 1 teljes kört "fussál" le, majd szép ívesen futtasd ki az anyagot a talp alól. Ezután lesz egy pár cm -es lógó-fityegős bigyód. Kb. az anyagszéltől 1 cm -re vágd el (középső kép) majd finoman az ujjbegyeid között húzd meg őket s amelyik szál a lifegődet összehúzza az az 1 maradjon és finoman addig húzd míg szépen a varratba illeszkednek (3. kép) Fogd meg a 2 hosszú cérnádat, köss rá csomót és vágd le vagy tű segítségével a varratba vezesd be.

img_4021_1.JPG

Már csak az alja maradt. Bezony ő is nagyon egyszerű lesz!!! Én minden esetben lock -kal végigfutok rajta. S mivel ez íves ezért tű-cérna segítségével a lock varratba fűzök, egyenletesen összehúzom, 1,5 cm -nél visszavasalom, majd fedőzővel / háztartási varrógép díszítő programjának segítségével / ikertűvel letűzöm.

img_3726.JPG

 Ugye mondtam, hogy pofonegyszerű?! :Dimg_3797.JPG

Kész is van! Azért egy vasalást még megérdemel, ugye?! (Természetesen vasalni minden varrás után érdemes)

img_3796.JPG

 

 

 

Szólj hozzá!

Hálóruha: Az alap pizsama darab!

2017. február 17. 19:23 - Monamy

Nem tudom miért, de megveszek a pizsamákért s azt hiszem ezt genetikailag átörökítettem! :D Anemi már a "kis-csajos" darabokat kedveli, kellő kritikával rendelkezik és a ruhatára tekintetében is kevés beleszólást enged. A következő szettet is együtt terveztük, a szabásmintát és az anyagokat is együtt választottuk ki, így született meg 2 db hálóruha és 3 db hozzáillő leggings.

INGYENES HÁLÓRUHA SZABÁSMINTA http://sewlikemymom.com/clover-nightgown/ Minden tekintetben, arányos, érthető, nem igényel nagy tapasztalatot, jól fényképezett tutorial.

LEGGINGS SZABÁSMINTA Ottobre Kids, 4/2016 Sporty Girlimg_4008.JPG

TIPPEK

1./ Készíts tervet a felhasználni kívánt anyagokról, főleg ha szettet varrsz.

tervek.jpg

2./ Mielőtt végigvarrod lock -kal vágd egyenesre a szegés szélét, s picit inkább beljebb, hogy a gép ne kinlódjon a tizen vastagságú anyaggal, így tényleg csak varrod.

lock.jpg

3./ Én mindig a nyak-, váll- és karvarrásokat sima háztartási varrógéppel letűzöm.

tuzes.jpg

 

Szólj hozzá!

Free, Freebies, Freebook és társai!

2017. február 15. 12:14 - Monamy

imagescs7gs195.jpg

Az internet egy igazi kincses bánya!!! Tele van ingyenes vagy átmenetileg-időszakosan ingyenes szabásmintákkal melyek mindenki számára elérhetőek! Ehhez nem kell semmi mást tenni csak a google -t vagy a pinterest -et bújni-keresni-kutatni! (Az alábbi listát folyamatosan bővítem, frissítem!) Példaként beírtam a keresőbe, hogy "freebook" s végtelen mennyiségű szabásmintát hozott fel. https://www.google.hu/search?q=FREE&biw=1536&bih=715&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiC4KPgxrzSAhXiBZoKHecvAY4Q_AUIBigB#tbm=isch&q=freebook&*

Alább az általam összegyűjtött (több esetben meg is varrt) ingyenes szabásmintákat találjátok:

1./ BRINDILLE & TWIG (amerikai designer)

https://brindilletwig.com/collections/free  gyerek ingyenes szabásminták

https://streetstylepatterns.com/collections/free női ingyenes szabásminta

2./ MADE FOR MOTTI (német designer)

http://madeformotti.blogspot.hu/p/freebooks-kinder.html  gyerek ingyenes szabásminták

http://madeformotti.blogspot.hu/p/freebooks.html női ingyenes szabásminták

3./ MAMAMOTZ (német designer)

http://www.mamamotz.de/category/freebooks gyerek ingyenes szabásminták

4./ UPPERMUKK (német designer)

http://www.mukkelchen.de/uncategorized/freebook-uppermukk-lady/ női ingyenes szabásminták

http://www.mukkelchen.de/uncategorized/freebook-uppermukk-kids/ gyerek ingyenes szabásminták

5./ LILABROMBEERWOELKCHEN (német designer)

https://lilabrombeerwoelkchen.wordpress.com/category/freebooks/ női és gyerek ingyenes szabásminták

6./ NAHKIND (német designer)

http://www.naehkind.de/epages/80147631.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/80147631/Categories/Category1 női és gyerek ingyenes szabásminták

7./ LYBSTES (német designer)

https://www.lybstes.de/freebooks-1/ kiegészítők, női és gyerek ingyenes szabásminták

8./ SMALL DREAMFACTORY

http://www.smalldreamfactory.com/ kiegészítők, női és gyerek ingyenes szabásminták

9./ HEIDI MADE (német designer)

http://heidimade.blogspot.hu/ ffi, női, gyerek ingyenes szabásminták

10./ MAMAHOCH2 (német designer)

https://shop.mamahoch2.de/produkt-kategorie/schnittmuster/freebooks-anderer-designer/ 

https://shop.mamahoch2.de/produkt-kategorie/schnittmuster/freebooks/ női, férfi, gyerek ingyenes szabásminták

11./ VEGYES (abc sorrendben)

(feltöltés alatt . . . )

 

 

Szólj hozzá!

Oké oké Monamy, de ki Ő?!

2017. február 08. 11:37 - Monamy

Textilország riportja . . .

mona.jpg

Monamy egy játékos mozaik szó némi anagramma beütéssel, Mother of Anemi. Ha magamra gondolok és egy szóval kéne kifejeznem, hogy én ki is vagyok akkor a legfontosabb, legkarakteresebb, legkifejezőbb énem, hogy ANYA VAGYOK! ... aztán persze feleség, nő és még sok más egyéb gyermek, testvér, unoka, nagynéni, stb.! Remélem senki nem kövez meg érte, hogy elsődlegesen nem NŐ -ként aposztrofáltam magam, de ez annyira kézenfekvő, hogy csak egy nő lehet anya! 6 évvel 2 hónappal és 5 nappal ezelőtt megszülettem, mint anya, s ez azóta is a legértékesebb élethivatás számomra. Kissé esetlenkének érzem, most magam, praktikusabb lett volna, ha ez a bejegyzés elsőként került volna fel a blogra, de akkor már készülőben volt egy riport velem, melyet alább meg is osztok Veletek. Ezúton köszönöm Textilországnak, azaz Szabados Editnek, hogy csupa olyan kérdést tett fel nekem melyre játszi könnyedtséggel tudtam válaszolni! ;) Fogadjátok sok szeretettel a riportot Textilországból.

http://textilorszag.hu/riport/monamy-a-varras-szenvedelye

 

Szólj hozzá!

Egyedi alátét az egész családnak vagy akár ajándékba!

2017. február 02. 17:27 - Monamy

Egyik hétvégén vendégeket vártunk, s nem volt elég tányéralátétem, amikor is eszembe jutott, hogy hoppá van nekem egy szuper vízlepergetős anyagom, amit hónapok óta rakosgatok ihletre várva! Gyorsan előkaptam, a régit lemértem és már ki is szabtam 4 db téglalapot (méret individuális; ki mekkorát szeretne az enyémek méretei 45 cm * 35 cm -esek)

img_0415.JPG

HOZZÁVALÓK:
-anyag (lehetőleg vízlepergetős, akkor nem kell minden használat után kimosnod)
-doboztető / tányér (az ívek kialakításához)
-szegő (én Y gumit használtam, de készíthetsz saját szegőt is)
-gombostű, csipesz (szegőgumi ideiglenes rögzítéséhez)
-varrógép, tű, cérna (cérna a szegőhöz színben illő)
-illanófilc, ceruza, toll (az ív megrajzolásához)
-vasaló (bizony, bizony, a vasaló a hobbi varrónő legjobb barátja; vasaljuk az anyagot varrás előtt, a varrás különböző fázisai között és varrás után)

Az íves sarkakat nagyon egyszerűen egy kókuszzsíros doboztetővel alakítottam ki.

img_0413.JPG

img_0399.JPG

TIPP!!! Ha nagyon foszlódik a vágásnál fogj egy öngyújtót és égesd óvatosan (kislángon, kellő távolságot tartva, egyenletesen végighaladva) el a szélét. A szegőgumit gombostűvel vagy csipesszel rögzítsd az anyagszélhez, picit húzva a gumit, hogy legyen tartása, de ne nyújtsd mert akkor összerántja az anyagot!

img_0400.JPG

img_0401.JPG

Szegőgumit két soron varrjuk. Először a hátoldallal rögzítjük, azaz a leendő alátétünk alá helyezzük a szegőgumit, majd rávarrjuk. A második varrás amikor a színoldalra hajtjuk a szegőgumit és azt varrjuk az alátétre. Kezdésnél a gumit nem kell visszahajtani, zárásnál hajtuk vissza a gumit kb. 0,5 cm -t, hogy a szél el legyen dolgozva.

img_0402.JPG

Tá-Dám! :D Készen is vannak! Teríthetünk a vendégeknek és fogadjuk az elismerő gratulációkat! ;)

 

Szólj hozzá!
Címkék: alátét szegés

TEXTIL: szemét vagy egyéb?!

2017. január 13. 10:39 - Monamy

img_3638.JPG

3 éve és 1 hónapja varrok! Ez idő alatt sokat fejlődtem, módosítottam bizonyos varrási technikáimon. A leginkább sokat változtattam a varrás során keletkező "szemétkezelésitechnikámon"! :D Ennek több oka is van:

 1. Az anyagok sokba kerülnek!!! A szabás során többször is felhelyezem-átforgatom a mintát, hogy a lehető leggazdaságosabban ki tudjam hozni az adott ruhadarabot.
 2. Már-már versenyzek saját magammal, passziómmá vált ;)
 3. Az unalomig emlegetett újrafelhasználás, környezetvédelem. Tudom kissé sablonos szöveg és tele a világháló a soha nem hordott óriás ruhakupacokkal; illetve havi rendszerességgel hallunk gyerekmunkásokkal dolgoztató elit luxusmárkákról, ahol az elégtelen munkakörnyezet következtében akár életeket követelő súlyos balesetek következnek be. Ezért is döntöttem úgy, hogy a használtruha boltokból szerzem be a szükséges ruháinkat; boltban csak akkor vásárolok ha minimum 50 % -os kedvezmény van, de múlt év nyara óta a kislányom csak és kizárólag az általam varrt ruhákat viseli.

S lássuk, hogy mik is a (nálam) keletkező szemetek:

 1. AMORF ANYAGDARABOK, melyek a szabás során leesnek, vagy nyúlványokként a még további felhasználásra szánt textilen rajtamaradnak (ezekből szuper applikációk, ruhadíszek, kitűzők, foltok, patchwork technikával készült takarók / ruhák, babaruhák készíthetőek) Időnként ezeket is átválogatom, s a kislányom óvodájába szoktam levinni további felhasználásra.
 2. APRÓBB ANYAGDARABOK (ezeket mindig a próbavarrásokra, a gépbeállítás során használom fel) img_3640.JPG
 3. CÉRNA, ugye senki nem gondolná, hogy rengeteg cérnát dobálunk ki?! (ezeket pár hónapja elkezdtem gyűjteni egy csatos üvegbe; nagyon szeretem nézegetni, dekoráció lett belőle)img_3639.JPG
 4. TÉNYLEGES SZEMÉT, melyek apró anyagdarabok, lock által levágott pár mm-esek (ezek nálam egy kb. 1 arasznyi hosszúságú műanyag fedeles dobozkába gyűlnek, ez pontosan a lock elé illik az én gépem esetében)

Talán valaki úgy gondolja, hogy ez sok időmet elveszi, de tulajdonképpen már észre sem veszem, mivel rutinná vált és automatikusan szelektálom a textileket, cérnákat!

 

2 komment