Az OROSZ forrás . . .
2017. március 03. írta: Monamy

Az OROSZ forrás . . .

... az orosz csoda!

img_4186_1.JPG

Amikor elkezdtem ingyenes szabásmintákat keresni, egymás után dobta ki az orosz oldalakat az internet. Ezek közül 3 oldal különösen megfogott, melyeket ebben a posztban be is mutatok Nektek. Először is általánosságban az OROSZ "Varrómamik"-ról elmondható, hogy:

  1. nem kell őket lesajnálni egy cseppet sem éri őket semmiféle hátrán "keleti" mivoltjuk miatt,
  2. nagyon jó anyagokkal, eszközökkel, (varró)gépekkel dolgoznak,
  3. precízek, igényesek, a posztolók szakmailag magasan kvalifikáltak,
  4. ÖNZETLENEK! (bizony itt szükséges a capslock!!! Tapasztalataim alapján a magyar kreatívok a forrásokat - szabásminták, anyagok, eszközök, ötlet - még akkor sem osztják meg - ha az nekik nem kerül semmibe, olyan kis "pocok" nép vagyunk mi. Természetesen tisztelet a kivételeknek!) Mondom ez az én tapasztalatom, melyet felvállalok, de vitázni róla nem kívánok. Ellenben az oroszok a birtokukban lévő szabásmintákat lefordítják oroszra, scannelik, digitalizálják, pdf -be konvertáljás s fogalmam sincs, hogy miket csinálnak még vele, de maximálisan az orosz piacra formálják. Igen itt feltehetjük a nagy kérdést, hogy ez így jogtiszta e?! Nos ezt azt hiszem a saját lelkiismeretük függvényében mindenki magyarázza ezzel-azzal, s miután feltöltötték ide-oda rögtön kollektív tudat alakul ki bennük, beáll a "hangyaboly tudat" már az egyéni felelősséget senki nem érzi, senki nem vállalja be!

OROSZ KREATÍV TRIÓ:

1.  MATERIALS TELL4ALL http://materials.tell4all.ru/ Ő volt az első amivel találkoztam. Kissé megijetem a cirill betűktől kezdetben, de a gépem gavallér módon felajánlotta, hogy lefordítja, ergo minden oldalt le lehet fordítani! :D Kategorizálva vannak a szabásminták, nemek szerint (női, gyerek, férfi) A szabásminták nagyrésze ingyenes, ám mindig akadnak fizetős méretek is. Vannak fényképes leírások is az egyes darabok elkészítéséhez. Az is nagy segítség, hogy az oldalt legörgetve (sok esetben) a szabásminták alatt a már elkészítettekről fényképeket töltenek fel.

2. LIVE MASTER https://www.livemaster.ru/ Ez az igazi kreatív kánaán, itt már nem csak varrással (horgolás, decoupage, barkácsolás) kapcsolatos szabásminták, leírások vannak, hanem vásárolni is lehet kézműves tárgyakat, eszközöket, kiegészítőket. Több ezer leírás található a következő linken  https://www.livemaster.ru/masterclasses/shite MESTERKURZUS majd VARRÁS kategória alatt találhatóak az ingyenes szabásminták (a mai napon - március 3 -án - 2.711 darab)

3. A HÍRES OROSZ "fészbuk" VK.COM https://vk.com/  Európa 2. legnagyobb közösségi oldala, többnyire oroszfelhasználókkal rendelkezik. Ide FB profillal be lehet jelentkezni, majd a keresőbe pl. a "momsewed" szócskával egy olyan közösségi színtérre érhetünk ami tele van szabásmintákkal.

A napokban találtam egy oldalt mely az OTTOBRE KIDS FUN -okat hozhatja extázisba, akinek több magazinja MÁR VAN OTTHON és egyben szeretné látni, hogy pl. milyen pólók, nadrágok, trikók ... jelentek már meg! Tehát mint azt már kifejtettem ez tényleg azoknak kincs akiknek van jópár vásárolt OTTOBRE -juk, s időt szeretnének spórolni, a megfelelő szabásminta kiválasztásával; mivel a modellek kategorizálva vannak http://hobbyhouse.in.ua/ottobre/main.html (akinek az orosz gondot okoz, az alábbi bontásban vannak a modellek)

hobbi.PNG

 Korábban már megtaláltam az OTTOBRE WOMEN hasonló verzióját, azt egy amerikai blogger hölgy készítette. https://drive.google.com/file/d/0B8vy3BUCqGxnQmdPS244M1FoM3M/view 

ottob.PNG

Részemről ennyi! :D A többit fedezzétek fel bátran Ti! S kezdjük el mi magyarok az oroszokat másolni, mégpedig abban, hogy az ingyenes (jogilag is tiszta, megosztható) szabásmintákat nagylelkűen elérhetővé tesszük más varrómamik számára is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monamy.blog.hu/api/trackback/id/tr7512309111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása